Nemji-logo-inverted

Lilia Khousnoutdinova ukázala v Jihlavě možnosti využití porodního gauče

Zdravotníci v jihlavské porodnici získali další zkušenosti, jak využít porodní gauč. Na školení přijela zakladatelka nadačního fondu Propolis Lilia Khousnoutdinova a porodní asistentka Veronika Štěchovská. Porodní gauč slouží v Jihlavě od léta letošního roku a rodičky o něj mají velký zájem.

V praktické části školení si lékařky gynekologicko-porodnického oddělení i pediatrického oddělení, porodní asistentky pracující na porodním sále i na odděleních rizikového těhotenství a šestinedělí i gynekologie, vyzkoušely různé uspořádání variabilního gauče a jeho příslušenství, klíny a vaky: „Ty umožňují nejen různé polohy při porodu, ale též kontrolu a ošetření porodního poranění přímo na gauči. Po porodu může maminka s miminkem zůstat na gauči další dvě hodiny po dobu pobytu na porodním sále. Důležitou předností porodního gauče je i možnost většího zapojení tatínka během porodu a možnost společného odpočinku po porodu,“ popisuje vedoucí lékařka porodního sálu Lucie Trýbová.

V praktické části se zdravotníci dozvěděli více praktických tipů k používání a k údržbě porodního gauče a vše si zdravotníci také vyzkoušeli. V teoretické části přiblížili přednášející více o mnohaleté historii porodů ve vertikální poloze. „Dozvěděli jsme se, že poloha na zádech je z historického hlediska relativně nová, je to záležitost posledních 300-400 let. Právě možnost zvolit při porodu různé tedy hlavně vertikální polohy jako klek a dřep, ale i polohy na boku, je jednou z největších předností porodního gauče,“ dodává lékařka Lucie Trýbová.

Jihlavská porodnice je vyhledávaná maminkami nejenom ze spádového Jihlavska, ale z celé Vysočiny a také ze vzdálených míst v Česku, zhruba 20 % rodiček sem dojede mimo svoji spádovou oblast. Porodnice v Jihlavě se dostala na první místo co do počtu narozených miminek na Vysočině.

 

Nemocnice Jihlava | Vaše nemocnice