Nemji-logo-inverted

Cestu k ošetření nehojících se ran mají v Lesnově jednodušší

Klienti z domova pro seniory v Lesnově už nemusejí jezdit na ošetření nehojících se ran do nemocnice. Sestřičky specialistky pro hojení ran jihlavské nemocnice jezdí pravidelně za nimi. Zdravotníci tak našli cestu, jak seniorům zjednodušit cestu k ošetření.

„Vnímáme to určitě jako dobrou věc pro všechny klienty Domova pro seniory v Lesnově. Nemusejí se trápit kvůli ošetření převozem do nemocnice. My jezdíme za nimi,“ říká vedoucí sestra úseku hojení ran Pavla Čecháčková. Zdravotnice vyjíždějí do terénu vždy každé dva týdny na vizity. Na místě navrhnou, jakými materiály bude probíhat hojení a postup představí sestřičkách v domově, které potom zastanou každodenní péči o klienty.

Úsek hojení ran funguje v jihlavské nemocnici od 1. 7. 2019, organizačně přímo podléhá náměstkyni pro ošetřovatelskou péči. Hlavním úkolem a cílem tohoto úseku je nastavení efektivního ošetřovatelského procesu v oblasti diagnosticko-terapeutické problematiky nehojících se ran napříč všemi obory nemocnice podepřené evidence based nursing. Sestry specialistky pro hojení ran provádí hodnocení nehojících se ran a defektů u pacientů hospitalizovaných na lůžkových odděleních nemocnice, navrhují druh vhodných materiálů fázového hojení pro lokální ošetřování nehojících se ran. Při propuštění pacienta do domácího ošetřování přebírají pacienta s nehojící se ránou. Pokud má pacient zájem, může docházet dale do specializované ambulance.

Na vyžádání lékařů všech odborností sestry specialistky hodnotí rány či kožní defekty i v odborných ambulancích nebo ambulancích Urgentního příjmu, navrhují vhodné materiály vlhkého hojení a spolupracují s lékařem.

„Sestry specialistky pro hojení ran poskytují kromě toho ještě konzultační podporu i sestrám pracujícím v primární péči o pacienta v agenturách domácí péče a hospicové péče,“ jmenuje náměstkyně ošetřovatelské péče Hana Hladíková.

Nemocnice Jihlava | Vaše nemocnice