Nemji-logo-inverted

Na Dni zdraví můžete usednout k operačnímu robotovi za desítky milionů

Tradiční měření glykémie a cholesterolu nebude na Dni zdraví v jihlavské nemocnici chybět. Připravená je ale spousta novinek. Na místě bude nejmodernější operační robot a zájemci si mohou vyzkoušet, jaké je to usednout za jeho konzoli. Očkovat budeme proti chřipce a klíšťové encefalitidě, prohlížet znaménka, ale také vyšetřovat mamografem bez žádanky a objednání. To vše 8. listopadu v jihlavské nemocnici.

Den zdraví proběhne v modré chodbě spojující interní a diagnostický pavilon. Letošním největším lákadlem bude určitě operační robotický systém Da Vinci XI za téměř 65 milionů korun. Ten využívají v jihlavské nemocnici nejvíce u urologických, gynekologických a chirurgických výkonů. Lékař díky němu provádí zákrok z operačního sálu, ale v určité fázi bez přímého kontaktu s tělem pacienta. „Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu, je velmi precizní. Studie srovnávající všechny typy operací, od otevřených přes laparoskopické až po roboticky asistované, prokazují výhody robotického přístupu v řadě operací, proto jsou vyhledávané. Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé,“ jmenuje primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová, která na místě také bude osobně a poví zájemcům více o robotických operacích. Možné bude také sednout přímo za ovládací konzoli robota a vyzkoušet si práci operatéra.

Na jednom ze stanovišť se můžete dozvědět svoji krevní skupinu. Na Dni zdraví budeme také očkovat proti klíšťové encefalitidě zdarma pro osoby starší 50let a proti chřipce starší 65let a to v čase 12-14 hodin. Znaménka se budou vyšetřovat v čase 9-12 hodin.

Na místě budou zdravotníci určovat hladinu cholesterolu a glykémie, měřit se bude měřit oxid uhličitý v plicích a nabídnuta pomoc Poradny pro odvykání kouření. Epidemiologická sestra ukáže, jak si správně umýt a vydezinfikovat ruce a vysvětlí, proč je správné mytí rukou důležité.  Nutriční terapeuti poradí ohledně výživy, ukážeme možnosti poskytnutí první pomoci, zpřístupníme mamograf bez žádanky a objednání, poradíme s močovou inkontinencí.

Den zdraví pro veřejnost se koná v jihlavské nemocnici v modré chodbě spojující interní a diagnostický pavilon ve středu 8. listopadu mezi 9-14 hodinou. Těšíme se na Vás!

Nemocnice Jihlava | Vaše nemocnice